Contencios fiscal

Potrivit Codului de Procedura Fiscala:

Organele fiscale emit:
o   acte administrative fiscale
o   solutii fiscale individuale anticipate
o   acorduri de pret in avans.
Actul administrativ fiscal este actul emis, de organul fiscal competent in aplicarea legislatiei privind stabilirea, modificarea sau stingerea drepturilor si obligatiilor fiscale.
Actul administrativ fiscal - sub sanctiunea inopozabilitatii si a lipsei de efect - trebuie comunicat contribuabilului caruia ii este destinat iar in cazul contribuabililor fara domiciliu fiscal in Romania, imputernicitului desemnat sau curatorului fiscal, prin remiterea acestuia contribuabilului/ imputernicitului:     
o   daca se asigura primirea sub semnatura a actului, prin posta cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire,
o   in cazul in care contribuabilul a solicitat expres aceasta, prin fax, e-mail sau alte mijloace de transmitere la distanta, daca se asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia,
o   iar  in cazul in care comunicarea nu a fost posibila intr-una din modalitatile mentionate mai sus, urmeaza sa fie realizata prin publicitate prin afisarea concomitent, la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de internet a organului fiscal emitent, a anuntului referitor la emiterea pe numele contribuabilului a actului administrativ fiscal, comunicarea considerindu-se realizata in termen de 15 zile de la data afisarii anuntului.
Actul administrativ fiscal trebuie - sub sanctiunea nulitatii - sa contina numele, prenumele si calitatea organului fiscal, numele si prenumele ori denumirea contribuabilului, obiectul actului administrativ precum si semnatura persoanei imputernicite a organului fiscal, aceasta din urma cu exceptia cazului cind actul administrativ fiscal face parte din categoria celor stabilite prin Ordin al Ministrului Finantelor  si care au fost emise prin intermediul unui centru de imprimare masiva care sint valabile si daca nu poarta semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal ( ex. decizie de impunere din oficiu, …… cf. Ordinului MF nr. 1107/2012 ).
Erorile materiale din cuprinsul actului administrativ fiscal pot fi indreptate de organul fiscal din oficiu sau la cererea contribuabilului, actul administrativ fiscal putind fi modificat, anulat ori desfiintat in contenciosul fiscal sau in cadrul procedurii executarii silite, dupa caz.
Persoana fizica ori persoana juridica ce se considera ca a fost lezata in drepturile sale printr-un act administrativ fiscal ( titlul de creanta precum si alte acte administrative fiscale ) sau prin lipsa acestuia, poate formula o contestatie - in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal ( dar nu mai mult de 3 luni in cazul in care actul administrativ fiscal nu mentioneaza posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia ) - , pe calea administrativa de atac, contestatie ce se depune la organul al carui act administrativ este atacat, ea nefiind supusa taxei de timbru.

      Decizia sau dispozitia emisa in solutionarea contestatiei este definitiva in sistemul cailor administrative de atac si se comunica atit contestatorului cit si organului fiscal emitent al actului administrativ fiscal, care pot ataca decizia ori dispozitia la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, in termen de 6 luni de la data comunicarii deciziei ori a dispozitiei.
      Actele emise de organul fiscal competent in cadrul procedurii de executare a creantelor, nu fac obiectul contenciosului administrativ - fiscal, ele pot fi atacate numai in conformitate cu dispozitiile codului de procedura civila referitoare la executarea silita, la instanta de executare competenta.