Cadrul legal







Legislatia contenciosului administrativ permite oricarei persoane fizice sau juridice:
- care se considera vatamata intr-un drept al sau printr-un act emis de o autoritate administrativa, sa atace actul respectiv si sa obtina anularea actului, precum si reparare pagubei, astfel cauzate.
- care a adresat o cerere unei autoritati administrative si care in termenul prevazut de lege fie nu a primit un raspuns, fie nu i s-a emis un act, sa oblige autoritatea respectiva la emiterea raspunsului / actului.

Legea contenciosului administrativ are aplicatie variata, instantele judecatoresti de contencios solutionind si cauze de natura fiscala ( contenciosul fiscal ) ori contraventionala.

In contencios litigiile se solutioneaza numai dupa parcurgerea obligatorie a unei proceduri prealabile, care imbraca fie forma plingerii prealabile fie pe aceea a solutionarii prealabile pe cale administrativa a contestatiei printr-o decizie.

Instanta competenta in solutionarea litigiilor de contencios administrativ si fiscal sunt:
*Judecatoria solutioneaza in fond plingerea impotriva procesului verbal de contraventie, precum si sesizarea organului din care face parte agentul constatator al contraventiei privind inlocuirea sanctiunii amenzii cu cea a muncii in folosul  comunitatii, pentru contravenientii persoane fizice care nu au achitat in termen amenda aplicata.
*Tribunalul ( sectia de contencios administrativ si fiscal ) solutioneaza :
- in fond - litigiile impotriva actelor administrative emise sau incheiate de autoritatile publice locale si judetene, precum si cele ce privesc impozite, taxe, contributii, datorii vamale si accesoriile calculate la acestea, a caror valoarea nu depaseste 1.000.000 ron - dacă prin lege organică nu se prevede altfel.
- recursurile impotriva sentintelor pronuntate de judecatorie, in solutionarea plingerii impotriva procesului verbal de contraventie.
Curtea de Apel ( sectia de contencios administrativ si fiscal ) solutioneaza:
- in fond - litigiile impotriva actelor administrative emise sau incheiate de autoritatile publice centrale, precum si cele ce privesc impozite, taxe, contributii, datorii vamale si accesoriile calculate la acestea, a caror valoarea depaseste 1.000.000 ron - dacă prin lege organică nu se prevede altfel, precum si toate cererile privind actele administrative emise de autoritățile publice centrale care au ca obiect sume reprezentând finațarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene, indiferent de valoare.
recursurile  impotriva sentintelor pronuntate de Tribunal, in litigiile impotriva actelor administrative emise sau incheiate de autoritatile publice locale si judetene, precum si cele ce privesc impozite, taxe, contributii, datorii vamale si accesoriile calculate la acestea, a caror valoarea nu depaseste 1.000.000 ron
* Inalta Curte de Casatie si Justitie ( sectia de contencios administrativ si fiscal ) solutioneaza recursurile declarate impotriva hotaririlor pronuntate de Curtea de Apel, in materie administrativ fiscala - dacă prin lege organică nu se prevede altfel.