Contraventii






            Contraventia este fapta stabilita si sanctionata ca atare, prin lege, ordonanta, hotarire a Guvernului sau dupa caz, prin hotarire a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti, a consiliului judetean ori a Consiliului General al municipiului Bucuresti, savirsita de o persoana fizica peste 14 ani sau o persoana juridica, cu vinovatie.
      
      Ordonanta nr. 2 din 2001 este principalul act normativ in materia contraventionala, cu acest act normativ urmind a se completa legislatia speciala care stabileste si sanctioneaza contraventiile.
            
          Sanctiunile contraventionale sint:
- Principale
o   Avertismentul - aplicabila si in cazul in care actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei nu prevede in mod expres, aceasta sanctiune.
o   Amenda contraventionala ( in limita minima a sumei de 25 ron si cea maxima a sumei de 100.000 ron )
o   Prestarea unei munci in folosul comunitatii care se poate aplica numai persoanelor fizice, prin inlocuirea sanctiunii amenzii, in cazul in care contravenientul nu achita amenda in termenul stabilit de instanta de judecata.
- Complementare
o   Confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii
o   Suspendarea sau anularea, dupa caz, a avizului, acordului sau autorizatiei de exercitare a unei activitati
o   Inchiderea unitatii
o   Blocarea contului bancar
o   Suspendarea activitatii agentului unitatii
o   Retragerea licentei sau avizului pentru anumite operatiuni ori pentru anumite activitati de comert exterior, temporar sau definitiv
o   Desfiintarea lucrarilor si aducererea terenului la starea initiala
- Alte sanctiuni principale sau complementare stabilite prin legi speciale.

       Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savirsirii faptei, urmind ca in cazul contraventiilor continue ( cind incalcarea obligatiei legale dureaza in timp ), iar executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.

       Cind fapta a fost urmarita ca infractiune si ulterior s-a stabilit ca ea constiuie contraventie, prescriptia aplicarii sanctiunii opereaza daca sanctiunea nu a fost aplicata in termen de un an de la data savirsirii, respectiv a constatarii faptei, daca prin lege speciala nu se prevede altfel.

      Contraventia se constata prin proces verbal incheiat de agentii constatatori stabiliti de lege, care sub sanctiunea nulitatii trebuie sa cuprinda numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar pentru persoanele juridice denumirea si sediul acestora, fapta savirsita si data comiterii ei precum si semnatura agentului constatator.

     Impotriva procesului verbal de constatarea contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plingere in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia, ce se trimite impreuna cu dosarul cauzei la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savirsita contraventia.

     Sentinta pronuntata de judecatorie poate fi atacata cu apel in termen de 15 zile de la comunicare, motivarea apelului nefiind obligatorie, ci putind fi sustinuta si oral in fata instantei.


Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, precum şi calea de atac împotriva hotărârii pronunţate se taxează cu 20 lei.